Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Erindringer fra Ejsing Brugsforening

Udskriv Email

Svend Poulsen, nu bosiddende i Korsør, var lærling i Ejsing Brugsforening. Han har på opfordring skrevet følgende erindringsbilleder:

Jeg blev ansat i brugsforeningen den 1. april 1945, jeg tror, de søgte en lærling i Skive Folkeblad. Hvorfor det blev mig der fik pladsen, har jeg tænkt over flere gange, men jeg havde 4 dejlige år der.

Uddelerparret havde 3 børn, 1 pige og 2 drenge. Da jeg kom til Brugsen, blev den ældste søn Tage, kommis i en købmandsforretning i Aulum.

Ejsing fra 1945 til 1949

Der var meget liv i Ejsing dengang. På vejen mod Egebjerg lige efter Brugsen lå bager Nørgårds bageri, herefter kom mejeriet. I 1948(?) startede en tømrer/snedker efter mejeriet. På kirkeside mod centrum lå et gammelt hus, hvor bl.a. Marinus (jeg tror det navnet) boede. Han kom ofte i brugsen, han købte ofte 3 pægl sprit til sin primus. Efter det gamle hus kom telefoncentralen og alderdomshjemmet. Det bliver en længere beretning hvis jeg skal placere de resterende virksomheder, men der var: 2 købmandsforretninger + Gerhards forretning, 1 vognmand,1 maler, 1 fagforeningskontor, 2 smedier,1 tømrer,1 murer, lærer Vestager, pastor Bundgård, som holdt os i ørerne. Jeg tror, vi var ca. 10 lærlinge i Ejsing, der jo også forsamlingshuset og 1 slagter.

Livet i Brugsen

Til betjening af kunderne var der uddeleren, hans søn Hartvig og undertegnede. Åbningstider var fra kl.7.00 til 18.00,lørdag til kl. 20.00. Alt hvad vi solgte fik vi i løs vægt fra FDB i Skive. Jeg brugte meget tid på at veje sukker, mel, havregryn m.m. op i 1og 2 kgs portioner. Vi solgte også slagtervarer, postej, røde pølser, sylte, spegepølse m.m., som vi fik fra Struer Andelsslagteri.

Der var jo rationering på mange varer dengang. Jeg pakkede rationeringsmærker i poser med 100 stk. Fra morgenstunden betjente vi mælkekuskene, mange landmænd fik sendt varer ud med dem, det gik arbejdet med til ca. 9.30, hvorefter der var frokost. Senere på  dagen kom landmændene ofte med en kurv fyldt med æg, som vi så tog imod. Betalingen for æggene blev skrevet af i kontrabogen, alt hvad kunderne købte blev skrevet i denne, der var en måneds kredit.

Brugsen var også samlingssted for byens unge mellem kl. 12.00 og 13.00, og den var rutebilstation, den første bil kom kl. ca. 12.30 fra Egebjerg og kørte via Vinderup til Holstebro.

Lørdag aften vaskede vi gulvene i butikken, malerlærlingen kom gerne og hjalp til.

I vinterhalvåret gik jeg handelsskole i Vinderup. Jeg fik kost (rigtig god) og logi i brugsen, lønnen pr måned kr. 33.00.

Det var en dejlig tid, som jeg ofte tænker på.

Svend Poulsen, Korsør